Στο φετινό Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών Science On Stage 2017 που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Debrecen της Ουγγαρίας με τη συμμετοχή 450 περίπου εκπαιδευτικών από 32 χώρες παρουσιάστηκαν πρωτότυπες κατασκευές από το ΓΕΛ Γαζίου, κερδίζοντας τις ενυπώσεις αλλά και τις θεικότερες κριτικές.
Οι κατασκευές παρουσιάστηκαν από τον Φυσικό κ. Τσουτσουδάκη Αστρινό και ενθουσίασαν όσους πέρασαν από το περίπτερο του σχολείου. Επρόκειτο για τις κατασκευές της ομάδας CURIEosity των μαθητών του σχολείου Στράτου Σακαράκη, Μαριάννας Ρεστιβάκη, Ειρήνης Λαμπρινού, Τάσου Γιαννακάκη, Φιλίας Μαυρικάκη, Τζώνη Πετροσιάν, Γωγώς Μπαντουβά, Αντώνη Παπάζογλου, Μαρίας Χριστοφοράκη, Όλγας Δαφέρμου, Χρυσάνθης Παντερή, Άγγελου Οδυσεάκης, Κωνσταντίνας Ξυλούρη, Ειρήνης Οδυσεάκη, Ευσεβίας Τζεδάκη, Μαρίας Μερταράκη, Λίας Δατσεράκη και Χαράς Τσιμπλοστεφανάκη.
Οι κατασκευές τους είχαν προκριθεί στους 9ους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών που έγιναν στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω (11-12 Νοεμβρίου 2016).
Το περίπτερο του ΓΕΛ Γαζίου δέχτηκε τόσο πλήθος επισκέψεων όσο και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη λειτουργικότητα και την πρωτοτυπία των κατασκευών, μιας Σεισμικής Τράπεζας με 3 βαθμούς ελευθερίας και μιας Ανεμογεννήτριας που εκμεταλλεύεται το Φαινόμενο Magnus, ενώ το Εθνικό Κανάλι της Ουγγρικής τηλεόρασης ζήτησε και βιντεοσκόπησε την παρουσίαση τους σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο στο χώρο του φεστιβάλ.
Μέσα σε ένα κλίμα φιλίας, αλληλεγγύης και συναδελφικότητας που ενισχύθηκε από την εξαιρετική φροντίδα στη λεπτομέρεια και τη φιλοξενία των Ούγγρων διοργανωτών, η υπέροχη παρέα της Ελληνικής αποστολής με επικεφαλής την αεικίνητη κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη έκλεψε τις εντυπώσεις αποσπώντας ένα σωρό διακρίσεις, βραβεία και προτάσεις για παρουσιάσεις στο εξωτερικό και συνεργασίες.
Το βραβείο στην κατηγορία ICT in Science Education κέρδισε ο «Οπτικός Αξονικός Τοµογράφος µε LEGO – Αξονική Τοµογραφία σε Gummy Bears» του Μιχάλη Ορφανάκη ενώ η «Κατασκευή Ροµποτικού Φωτοβολταϊκού Ανιχνευτή µε μερική προσοµοίωση της κίνησης της Γης», μια οµαδική εργασία µε εκπρόσωπο τον Πέτρο Πούτο κέρδισε το Βραβείο του «Απαιτητικότερου και καινοτόµου πειράµατος».
Επελέγησαν επίσης από την ∆ιεθνή Επιτροπή του προγράµµατος και παρουσιάσθηκαν στην ολοµέλεια : «Το Oπτικό Σύστηµα του Ψαριού και η Υποβρύχια Οραση του Ανθρώπου», των Μαργαρίτη Αντωνίου και Μαράκη Γεωργίου και ο «Οπτικός Αξονικός Τοµογράφος µε LEGO – Αξονική Τοµογραφία σε Gummy Bears» του Ορφανάκη Μιχάλη.
Επίσης όλες οι εργασίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών προσκλήθηκαν να παρουσιασθούν στους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, του Βελγίου, της Γερµανίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με τα πενιχρά έως ανύπαρκτα μέσα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών της Ελληνικής Επιτροπής του Science On Stage, όχι μόνο ανταγωνίζεται επάξια χώρες που έχουν τεράστια οικονομική και ηθική υποστήριξη αλλά και έχει βραβευτεί στις επτά από τις εννέα διοργανώσεις του προγράµµατος που συµµετείχε.
Στην ομαδική φωτογραφία όλη η ελληνική αποστολή με τους 4 από τους 9 καθηγητές να διδάσκουν σε Λύκεια της Κρήτης
(από αριστερά προς τα δεξιά : Γιώργος Βίλλιας, Χρήστος Πετούσης, Εύη Παρισοπούλου,
Αστρινός Τσουτσουδάκης (ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ), Βασίλης Νούσης, Πέτρος Πούτος, Τζένη Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη,
Μιχάλης Ορφανάκης (ΓΕΛ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ), Γιώργος Μαράκης (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) και Αντώνης
Μαργαρίτης (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)