Λαχταριστές μελιτζάνες ρολό, γεμιστές με τυρί φέτα και ανθότυρο, ψημένες σε σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και καλυμένες με λιωμένη μοτσαρέλα. Μια από τις πιο νόστιμες συνταγές (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα εξαιρετικό πιάτο με ένα αγαπημένο παραδοσιακά ελληνικό λαχανικό, τη μελιτζάνα, που θα κάνει τη κουζίνα σας να μοσχοβολήσει. Η γλύκα της μελιτζάνας και η σπιρτάδα και νοστιμιά της φέτας θα κάνουν τη διαφορά και θα απολαύσετε μέχρι και τη τελευταία μπουκιά!
Υλικά συνταγής
200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
230 γρ. τυρί ανθότυρο ή ρικότα, θρυμματισμένο
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 μεγάλη πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3 φλάσκες μελιτζάνες, θα χρειαστείτε 16 μεγάλες λεπτές φέτες μελιτζάνας
2 ½ φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας με βασιλικό εμπορίου
180 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Αρχίζετε με τη παρασκευή της σάλτσας σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
Εν τω μεταξύ, πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε 16 λεπτές φέτες, τις λαδώνετε με ένα πινέλο (με λίγο ελαιόλαδο) τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και από τις 2 πλευρές και τις ψήνετε στο φούρνο ή σε τηγάνι γκριλιέρα μέχρι να μαλακώσουν καλά για να ρολάρονται εύκολα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα και το ανθότυρο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύετε καλά.
Σε ένα μεγάλο δίσκο τοποθετείτε μερικές ψημένες φέτες μελιτζάνας και με ένα κουταλάκι βάζετε στη μικρή πλευρά της μείγμα φέτας και κυλάτε τη κάθε φέτα μελιτζάνας σχηματίζοντας ρολάκια τα οποία θα “θωρακίσουν” καλά στο εσωτερικό τους τη γέμιση τυριών. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να ρολάρετε τις 16 φέτες και τελειώσει η γέμιση τυριών.
Παίρνετε ένα μεγάλο μακρόστενο πυρέξ με διάμετρο βάσης 28×18 εκ. περίπου και ρίχνετε στη βάση του μερικές κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω στρώνετε τα γεμιστά ρολά μελιτζάνας, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα περιχύνετε από πάνω με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
Κόβετε τη μοτσαρέλα σε φέτες και σκεπάζετε τα ρολά πάνω από τη σάλτσα. Ψήνετε τις μελιτζάνες σας στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι η μοτσαρέλα να λιώσει και πάρει ένα χρυσό χρώμα. Τις σερβίρετε αμέσως με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
[*] Σημείωση: Αν δεν φτιάξετε δική σας σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και προτιμήσετε έτοιμη εμπορίου, πριν τη βάλετε στο ταψί με τις μελιτζάνες προσθέστε τουλάχιστον 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού και ανακατέψτε καλά. Επίσης αν η σάλτσα σας δεν έχει σκόρδο προσθέστε και 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες.