Η πρώτη γυναίκα μαραθωνοδρόμος του 1967, ξανάτρεξε στα 70 της.

1967 – 2017: Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε «παράνομα» στον μαραθώνιο της Βοστώνης και άλλαξε την ιστορία. Χθες έτρεξε ξανά στα 70 της, 50 χρόνια μετά.

 

Πενήντα χρόνια πριν, ένας δρομέας εισήλθε επίσημα με το όνομα K.V. Switzer για να λάβει συμμετοχή στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ομως, δεν ήταν ένας συνηθισμένος δρομέας. Ηταν γυναίκα, και τότε δικαίωμα συμμετοχής σε μαραθώνιο είχαν μόνο οι άνδρες.

Μια 20χρονη αποφάσισε να αψηφήσει αυτή την απαγόρευση και να τρέξει ανάμεσα στους άνδρες συμμετέχοντες. Και χθες, Δευτέρα, το έκανε ξανά στην ηλικία των 70.

Το 1967, ο μαραθώνιος της Kathrine Switzer έμεινε στην ιστορία καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε το μέχρι τότε αρσενικό άθλημα. Η συμμετοχή της είχε γίνει αποδεκτή καθώς είχε κρύψει το φύλο της. Και όταν πήγε στην γραμμή της εκκίνησης, ένας από τους υπαλλήλους της διοργάνωσης έτρεξε να την διώξει βίαια από τον αγώνα. Ομως, εκείνη δεν σταμάτησε, ολοκλήρωσε τη διαδρομή και έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

«Τότε ο μαραθώνιος ήταν αγώνας αποκλειστικά για άνδρες. οι γυναίκες θεωρούνταν πολύ εύθραυστες για να τρέξουν» έγραψε η ίδια σε άρθρο της στους The New York Times πριν από 10 χρόνια. «Αλλά είχα εκπαιδευτεί σκληρά και ήμουν σίγουρη για τη δύναμή μου. Ωστόσο, χρειάστηκε η βοήθεια του φίλου μου που απομάκρυνε έναν επίσημο για να με αφήσει να τρέξω» ανέφερε η Switzer η οποία ολοκλήρωσε την κούρσα σε 4 ώρες και 20 λεπτά.

Φέτος, 50 χρόνια μετά τον πρώτο της μαραθώνιο, η Switzer ολοκλήρωσε και πάλι τον μαραθώνιο σε χρόνο 4 ώρες και 44 λεπτά, δηλαδή μόλις 24 λεπτά πιο αργά.

«Το 1967, λίγοι πίστευαν ότι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων θα προσέλκυε κάποια μέρα εκατομμύρια γυναίκες και θα γινόταν ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, βοηθώντας να αλλάξει η κοινή άποψη για τις σωματικές ικανότητες των γυναικών και βοηθώντας τις να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους στις σύγχρονες κοινωνίες» έγραψε η Switzer.

Με τα χρόνια, η Switzer έχει λάβει μέρος σε περισσότερους από 30 μαραθώνιους, κερδίζοντας τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 1974 σε χρόνο 3:07:29, και έχει εργαστεί ως σχολιάστρια στην τηλεόραση. Παράλληλα, είναι η δημιουργός του 261 Fearless, ενός κλαμπ τρεξίματος μόνο για γυναίκες. Το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό που φόρεσε στην μπλούζα της το 1967.

Φωτο: Kathrine Switzer Marathon Woman Facebook page
 

Η Switzer, η οποία δεν είχε τρέξει ποτέ ξανά στον μαραθώνιο της Βοστώνης από το 1967, αποφάσισε να το κάνει φέτος, φορώντας τον ίδιο αριθμό στο μπλουζάκι της για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 50 ετών από τότε που με το πείσμα της άλλαξε την ιστορία.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1972, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να τρέχουν σε μαραθώνιο. Σήμερα, οι περισσότεροι από τους μαραθωνοδρόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γυναίκες.

Η πρωτοπόρος Switzer, η οποία ολοκληρώνοντας τη διαδρομή δήλωσε ότι ελπίζει να τρέξει φέτος και στη Νέα Υόρκη, έγραψε στην εφημερίδα The Times:

«Μάθαμε ότι οι γυναίκες δεν έχουν έλλειψη σε πείσμα και αντοχή και ότι το τρέξιμο δεν απαιτεί φανταχτερές εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό. Ο μαραθώνιος γυναικών έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κληρονομιά»

H γυναίκα μαραθώνιος Βοστώνης Kathrine Switzer

 

Πηγή: the toc, Ελίνα Μαμή

Κύλιση στην κορυφή