Εξέχουσα και ξεχωριστή ήταν η θέση της γυναίκας στη Μινωική Κρήτη, καθώς η γυναίκα συμμετείχε και μάλιστα με σημαντικούς ρόλους τόσο στην κοινωνική όσο και την θρησκευτική ζωή. Αυτό επεσήμανε μιλώντας σε εκδήλωση των εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου η ξεναγός Αθηνά Σφακάκη, η οποία έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και μάλιστα έχει εκδώσει βιβλίο γι αυτό.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στο πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε το Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου, η κ.Σφακάκη οι γυναίκες στη Κρήτη απολάμβαναν περισσότερη ελευθερία από τις γυναίκες σε κάθε άλλο πολιτισμό της εποχής, ακόμα περισσότερο και από αυτές στην Αίγυπτο.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη τοιχογραφιών, αγγείων και άλλων ευρημάτων όπως είναι η δομή των ερειπίων των πόλεων της Μινωικής εποχής οι γυναίκες συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στη ζωή των Ανακτόρων ενώ όσα απολάμβαναν ως προνόμια σχετίζονταν με την τάξη στην οποία ανήκαν.
Στην ταξική Μινωική κοινωνία υπήρχε η Βασίλισσα που περιστοιχιζόταν από κύκλο κυριών, αλλά και υφάντρες, καθαρίστριες, αγρότισσες και γενικά γυναίκες σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Ανάλογα με τη θέση και την τάξη στην οποία ανήκε μια γυναίκα πιθανολογείται ότι είχε τρόπο, συμπεριφορά, εμφάνιση και αγαθά στη ζωή της. Αυτό προκύπτει ακόμα και από τα τα κτερίσματα που ανακαλύφθηκαν μέσα σε τάφους και που είναι χαρακτηριστικά σε σχέση με την ταξική προέλευση.
Αθλήματα και Θρησκεία
Οι τοιχογραφίες στα ανάκτορα τις απεικονίζουν ελεύθερες, ντυμένες με κομψά φορέματα, να φοράνε μακιγιάζ και να απολαμβάνουν δημόσιες γιορτές μαζί με τους άντρες. Σε αθλητικές δραστηριότητες ή αγώνες όπως ήταν τα ταυροκαθάψια οι Μινωίτισσες δε συμμετέχουν απλώς αλλά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της γυναίκας και στη Θρησκεία καθώς το Ιερατείο αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες ενώ όπως φαίνεται και σε παραστάσεις που έχουν διασωθεί κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών οι ελάχιστοι άνδρες που συμμετέχουν φορούν γυναικείες στολές.
Ένας σημαντικός ρόλος της γυναίκας στη Μινωική εποχή ήταν αυτός της μητέρας γι αυτό και η Θεότητα της μητρότητας τη βρίσκουμε σε ειδώλια ή τοιχογραφίες με εκτεθιμένο το στήθος.
Οι κουζίνες στα Μινωικά σπίτια ήταν πλήρως εξοπλισμένες με σκεύη από πηλό και από μέταλλο με ψηστιέρες αλλά και μια συσκευή που έψηναν ... σουβλάκια, χώρος συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων αλλά και πολλά τρόφιμα.
Εφόδια ομορφιάς
Οι γυναίκες της Μινωικής περιόδου είχαν λουτήρες, καθρέπτες και χτένες. Η μόδα της εποχής επέβαλλε κομψά ενδύματα και παπούτσια, τα οποία μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι εξάγονταν και σε άλλες περιοχές. Οι Μινωίτισες είχαν μακριά μαλλιά και περίτεχνες κομμώσεις.
Στο ανάκτορο της Κνωσού λειτουργούσαν εργαστήρια παρασκευής αρωμάτων.Τα αρώματα και τα αρωματικά έλαια που ήταν και εξαγώγιμο είδος, φαίνεται να έπαιζαν μεγάλο ρόλο στη ζωή των Μινωιτών και μάλιστα η κατασκευή τους ήταν οργανωμένη. Δημιουργούσαν αιθέρια έλαια, τα οποία εξήγαγαν από διάφορα μέρη φυτών.
Δημιουργούσαν αιθέρια έλαια, τα οποία εξήγαγαν από διάφορα μέρη φυτών όπως από λουλούδια (τριαντάφυλλο), από βλαστάρια (μοσχοκάρφι), από φύλλα, ρίζες, σπόρους (μάραθο, γλυκάνισο).
Απίστευτα κοσμήματα
Τα μινωικά κοσμήματα προκαλούν ακόμα και σήμερα το θαυμασμό
Τα κοσμήματα κατασκευάζονταν από ένα πλήθος υλικών: από χρυσάφι εισηγμένο από την Ασία ή την Αφρική, από άλλους πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους, όπως άργυρο, αχάτη, αμέθυστο, ορεία κρύσταλλο, ήλεκτρο, lapis lazuli κ.α., οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επίσης εισηγμένοι, από οστό ιπποποτάμου η ελέφαντα.