Δεν την ερωτεύτηκε όταν την είδε από το μικρό πλοιάριο που τον πήγαινε στη Γαύδο. Μόλις όμως πάτησε το πόδι του στο ακριτικό νησί κι ένοιωσε την ενέργεια του να τον κατακλύζει, κατάλαβε ότι η Γαύδος ήταν ο τόπος της ζωής του. Από τότε ο Κώστας Κυριακάκης πηγαίνει ξανά και ξανά, πέντε, έξι κι οκτώ φορές το χρόνο συνοδεύοντας τους φυσιολάτρες που επισκέπτονται το νησί μέσω του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, ή πηγαίνοντας απλώς για να χαλαρώσει.
Της Μαρίας Καλλέργη
Ο κ. Κυριακάκης γνωρίζει πλέον τους ανθρώπους, αλλά και κάθε πατουχιά, όπως λέμε στην Κρήτη της Γαύδου. Γεύτεται την κάθε ώρα της απλής και λιτής ζωής που προσφέρει το μικρό νησί στην εσχατιά της Ευρώπης και καταγράφει με το φακό του τα πάντα. Τις εποχές που αλλάζουν και ξαναγυρίζουν, τους ανθρώπους και τη φύση που είναι ανεπανάληπτη.
Μιλώντας για τη Γαύδο η φωνή του αποκτά δύναμη και ενθουσιασμό και λέει πως είναι εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που εδώ και καιρό μοιράζεται με πάνω από 17.000 ανθρώπους που είναι fun στη σελίδα που ο Κώστας Κυριακάκης έχει φτιάξει στο facebook, που φέρει το όνομα “Γαύδος Χανιά Κρήτη”. Μια εξαιρετική σελίδα που αξίζει να επισκεφθούν όλοι για να δουν τη σπάνια ομορφιά του νησιού, το οποίο μπορεί να είναι μοναδικό αλλά όπως ξεκαθαρίζει ο κ.Κυριακάκης δεν είναι χώρος για μαζικό τουρισμό. Ως τη Γαύδο μπορεί να φθάσει όποιος αγαπά το λιτό και το διαφορετικό, την ηρεμία και τη χαλάρωση και όχι την κοσμική ζωή στις διακοπές του.
Ο τελευταίος επίγειος παράδεισος
Συστήνοντας τη Γαύδο στους υποψήφιους επισκέπτες της ο κ.Κυριακάκης στο μότο της σελίδας αναφέρει: “Γαύδος!! Η ζωή παραμένει πρωτόγονη και λιτή. Ο μαγνητισμός που εκπέμπει μαγεύει και σκλαβώνει όλες τις αισθήσεις των ταξιδευτών για πάντα!!”
Μιλώντας με το συνταξιούχο συνεταιριστικό υπάλληλο διαπιστώνουμε ότι η φράση αυτή είναι μόνο η αρχή για όσα έχει να πει για το νησί. Η αλήθεια είναι πως μια έκπληξη τη νοιώσαμε όταν μας είπε ότι δεν έχει κάποια σχέση καταγωγής από το νησί, απλώς βρέθηκε τυχαία εκεί σε μια εκδρομή με τον ορειβατικό σύλλογο Χανίων. Από τότε λάτρεψε το νησί και το έκανε πατρίδα του.
Η Γαύδος όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς περιηγούμενος στη σελίδα που δημιούργησε ο κ.Κυριακάκης, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον ίδιο που αποδεικνύεται και εξαιρετικός φωτογράφος καταγράφοντας το νησί σε όλες του τις φάσεις.
Το νησί των εκπλήξεων
Όσο για το αν σκέφτεστε να επισκεφθείτε το νησί ο κ.Κυριακάκης λέει: “όποιος θεωρεί ότι οι διακοπές είναι επίδειξη, ανέσεις και νυχτερινή ζωή καλύτερα να μην επισκεφθεί τη Γαύδο. Η Γαύδος προσφέρει απλή ζωή, λιτή, με λίγα πράγματα, ελεύθερο κάμπινγκ και είναι μοναδικός ενεργειακός τόπος που βοηθά στη χαλάρωση και στην αναγέννηση”.
Το απίστευτο δε ενδιαφέρον βρίσκεται στις εκπλήξεις που μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, αφού ξαφνικά όλοι οι σκηνίτες μπορούν να γίνουν μια παρέα και να παίζουν μουσική κάνοντας αυτοσχέδιες συναυλίες. Μουσικά σχήματα σε δράση, φωτιές, ζωγραφιές κα μια απίστευτη μυσταγωγία κάτω από τον έναστρο ουρανό.
“Το Νοτιότερο σημείο της Ελλάδας, που εξακολουθεί να αντιστέκεται στα μεγάλα ξενοδοχεία, και παλεύει να κρατήσει το περιβάλλον όπως το παράλαβε για να το παραδώσει ανέπαφο στις επόμενες γενιές.
Στο νησί των πειρατών, αλλά και των πολιτικών εξόριστων, η ζωή παραμένει πρωτόγονη και λιτή, όμως η ενέργεια και ο μαγνητισμός που εκπέμπει η Γαύδος μαγεύουν και σκλαβώνουν τις αισθήσεις και το μυαλό του επισκέπτη για πάντα!”, λέει ο κ.Κυριακάκης
Από τον Όμηρο ως σήμερα
Για την ιστορία της Γαύδου ο κ.Κυριακάκης αναφέρει στη σελίδα στο facebook: “Μερικοί από τους μελετητές της Ομηρικής Ιστορίας υποστηρίζουν ότι η Γαύδος είναι η μυθική Ογυγία, το νησί της Καλυψώς όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας. Στα Μινωικά χρόνια η Γαύδος ήταν ένας πολύτιμος ενδιάμεσος σταθμός για το ταξίδι προς την Αίγυπτο. Από εκεί οι Μινωίτες μετέφεραν στην Αίγυπτο αλάτι και κερδέλαιο, υλικά που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι για την μουμιοποίηση των βασιλιάδων τους. Αργότερα, στα Ελληνιστικά χρόνια, η Γαύδος με τα φυσικά λιμάνια της έγινε καταφύγιο πειρατών. Σήμερα η Γαύδος είναι ένα απ´ τα τελευταία ερημητήρια της Κρήτης. Το νησί έχει μόνο 64 κατοίκους και η ζωή φτωχή και δύσκολη”.
Ήλιος 340 μέρες το χρόνο
Ο Κώστας Κυριακάκης προχωρά σε μια φυσιολατρική ξενάγηση στη Γαύδο, τέτοια που δε θα βρείτε σε κανένα τουριστικό οδηγό. Το κείμενο είναι χαρακτηριστικό:
Γεμάτο Πεύκα, Κέρδους γραφικά ξωκλήσια μοναχικές παραλίες, γεμάτο από μονοπάτια, οριοθετημένα με μικρές πέτρες, απόλυτα εναρμονισμένα με την φύση, πόλος έλξης για τους μανιώδες πεζοπόρους.
16 μικρά εκκλησάκια, ασπρισμένα και άλλα λαξευμένα σε βράχια, σκορπισμένα σε όλο το νησί, προσβάσιμα μόνο με τα πόδια, μαρτυρούν την ιστορία της Γαύδου στο πέρασμα των αιώνων.
Ο ήλιος το φωτίζει 340 μέρες το χρόνο, δίνοντας του χρώματα που σπάνιασυναντάς.
Η γη γνήσια Κρητική, άγρια άσπρη πέτρα ανακατεμένη με χώμα κόκκινο σχεδόν άγονο αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό για τα σπάνια βότανα και φυτά και λουλούδια που κάποια από αυτά βρίσκεις μόνο στην Γαύδο.
Σπάνια μικρά και μεγάλα πουλιά, επιλέγουν τη Γαύδο τόπο για να ξαποστάσουν από το ταξίδι τους ή καταφύγιο για να περάσουν το καλοκαίρι τους.
Πολλά είδη ψαριών διαλέγουν τους υφάλους για να γεννήσουν τα αυγά τους, χελώνες τις δαντελωτές παραλίες και φάλαινες έρχονται για να ξεκουραστούν από το νωχελικό τους ταξίδι.
Δελφίνια και μεσογειακές φώκιες είναι μόνιμοι κάτοικοι. Ζουν σε απάνεμες σπηλιές και σημεία του νησιού, που μόνο με βάρκα μπορείς να πάς και αν είσαι τυχερός να δεις.
1 Σχόλια
Ελενη, helengiannadaki57@...,
Ενας επιγειος παραδεισος επι της γης..Τυχεροι αυτοι που μενουν μονιμα εκει...Πολύ καλ κανετε και δεν επιτρεπετε να ρθει ο δηθεν πολιτισμος εκει ..Εσεις ειστε ο πραγματικος πολιτισμος που θα επρεπε να επιβαλουμε παντου..